زمانی که شبکه ها گسترش یافت و سرورها به منظور نگهداری اطلاعات راه اندازی شدند، پیش بینی می شد که با افزایش حجم اطلاعات بصورت انبوه مواجه می شویم و امروزه با افزایش نرم افزارهای کاربردی مختلف در بین مردم و با گسترش سیستم های نرم افزاری در سازمانها، با حجم بالایی از دیتا مواجه هستیم. با اتفاق افتادن پدیده ای موسوم به "Big Data" و با توجه به اینکه این داده ها به عنوان سرمایه اصلی در کسب و کارها هستند، متخصصان به فکر نحوه ذخیره سازی آن افتادند که البته مطمئن بودن این ذخیره سازی امری مهم بوده است. در شرکت فراز اطمینان کیامهر، مفهوم ذخیره سازی اینگونه بیان می شود که: به گونه ای داده ها را نگهداری کنیم که اولاً: محل نگهداری امن باشد و ثانیاً: در هر زمانی و بدون هیچگونه مشکلی بتوان به داده ها دسترسی داشت و از آنها استفاده کرد.

حال در اینجا روش ها و راهکارهای ذخیره سازی را عنوان می کنیم: هارد دیسک درایوها، یگانه ابزار ذخیره سازی داده ها در سیستم های ذخیره سازی اطلاعات است. در تمامی روش های ذخیره سازی داده ها در شبکه از هارد دیسک درایوها استفاده می شود، اما انواع مختلفی دارد که در سه روش اصلی به عنوان ابزار ذخیره سازی کاربرد دارند: دستگاه ذخیره سازDAS ، تحت شبکه SAN و تحت شبکه NAS. با دستگاه ذخیره سازDAS ، این دستگاه مستقیماً با کابل به سرور متصل می شود که استفاده های آن بیشتر در کاربردهائی مانند فایل سرور، وب سرور، ایمیل سرور و دیتابیس سرور می باشد. با افزایش اطلاعات از تجهیزات و روش های دیگر در ذخیره اطلاعات بهره می بریم. در روش ذخیره سازی تحت شبکه SAN، مبتنی بر فیبر نوری، با شبکه ای اختصاصی روبرو هستیم که دارای تعدادی تجهیزات مخصوص جهت ذخیره سازی داده هاست. در این روش، سیستم ذخیره ساز تحت شبکه SAN، از شبکه داخلی ویژه و اختصاصی برای تجهیزات خود، جهت ذخیره سازی داده ها استفاده می کند و قابل دسترسی برای شبکه داخلی سازمان یا کاربران نمی باشد و همین خصوصیت این روش، از ایجاد ترافیک در شبکه و افت سرعت در ذخیره اطلاعات جلوگیری می کند. ذخیره و بازیابی اطلاعات تحت شبکه SAN بیشتر است و برای شبکه ذخیره اطلاعات در فاصله دور و مواردی که پهنای باند شبکه، یکپارچه سازی سرورها و دسترسی دائم و سریع به داده ها مهم است، کارایی بالایی دارد. در روش تحت شبکه NAS، سیستم ذخیره ساز متصل به آن، شامل دستگاه هایی هستند که مستقیماً و با کابل یا در مواردی فیبر نوری، به شبکه ای با عنوان LAN متصل می شوند، در این روش، بصورت اشتراکی بین سیستم ها و سرورهای دیگر قابل استفاده است. ذخیره ساز تحت شبکه NAS، با استفاده از فایل سیستم NFSو یا CIFS و یا پروتکلهای FTP - HTTP با دیگر اجزای شبکه ارتباط دارند. تکنولوژی ذخیره سازی در ذخیره ساز تحت شبکه NAS، برخلاف تحت شبکه SAN، از تکنولوژی ذخیره اطلاعت سطح FileLevel بهره می برد که با پیشرفت های امروزی در سطح Block Level نیز ارائه می شود. با توجه به کاربردهای هر سه روش و تفاوت هایی که با هم دارند، برای استفاده از هر کدام این روش ها، نیاز به مطالعه و مشخص کردن اهداف برای پیاده سازی آنهاست.

دستگاه ذخیره ساز اطلاعات باید:
  • از نظر نصب، راه اندازی و کاربری آسان باشد.
  • با افزایش اطلاعات سازمان، توانایی افزایش ظرفیت ذخیره سازی اطلاعات را دارا باشد.
  • اطلاعات را منسجم کند و از هرگونه پراکندگی آنها جلوگیری کند.
  • امکان اشتراک گذاری فایل ها را میان کاربران در شبکه داشته باشد.
  • دسترسی به اطلاعات ذخیره شده از راه دور در ذخیره ساز دجود داشته باشد.
  • ذخیره فایل ها به طور امن انجام شود.
  • داشتن پشتیبانی فنی و نمایندگی در ایران از واجبات ذخیره ساز است.
  • امکان راه اندازی سیستم ذخیره سازی Cloud با استفاده از Clouding را دارا باشد.
  • امکانی با عنوان تکنولوژی Block Level بروش ISCSI در دستگاه ذخیره ساز قابل استفاده باشد.
  • به طور همزمان به عنوان ذخیره ساز سرورهای مجازی، مرکز کنترل دوربینهای مداربسته تحت شبکه و فایل سرور، امکان استفاده داشته باشد.
  • از تمامی تکنولوژی ها شامل انواع Raid ها، و تکنولوژی JBOD و سایر تکنولوژی ها پشتیبانی کند.